Increase text size Decrease text size Change contrast

„Pruži mi ruku da ne budem sam – tranzicijski program za osobe s autizmom kao prevencija institucionalizacije i priprema za život osoba s autizmom u organiziranom stanovanju uz podršku u zajednici“


 

Trogodišnji program provodi:

Udruga za autizam – Zagreb

 

Partneri:

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

 

Što?

Programom se daje odgovor na sve veći problem manjka izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za osobe s autizmom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što predstavlja veliku prepreku realizaciji njihovog prava na život u zajednici i direktno sprječava ovu skupinu da uživaju svoja ostala prava i mogućnosti. Program promovira model koji u praksu stavlja osnovno ljudsko pravo: pravo na život u zajednici, te koristi participativni pristup i usredotočuje se na inkluzivne metode kao ključne komponente modela koji osobama s autizmom dopušta da ostvare značajan svakodnevni život.

Poremećaji autističnog spektra predstavljaju velik problem kako za samog autističnog pojedinca, tako i za čitavu obitelj koja mu nastoji pružiti odgovarajuću brigu. Skrb o osobi s autizmom je tjelesno i emocionalno iscrpljujuća. Stoga, organiziranjem radionica u trajanju od 6 sati dnevno i vikend programima „Odmor skrbnika“, ovaj program nudi olakšavajuće pauze za obitelji roditelje/skrbnike osoba s autizmom, koje bi inače bile trajno smještene u nekoj neadekvatnoj ustanovi i živjele bi u uvjetima u kojima se najčešće krše njihova osnovna ljudska prava. Ovaj model usluge doprinosi sprječavanju institucionalizacije i pomaže roditelju/skrbniku da se odmori od svojih skrbničkih obveza te mu omogućuje da odmori i posveti drugim obavezama.

 

Vrste usluga:

1.RADIONICE ZA OSOBE S AUTIZMOM:

1)Socijalizacijske radionice „Škola života“

2)Radionice kreativnog učenja „Umjetnost i autizam“

3)Rekreativne radionice „U zdravom tijelu zdrav duh“

 

2.EDUKATIVNE RADIONICE ZA RODITELJE/SKRBNIKE OSOBA S AUTIZMOM

1)Edukativne radionice „Mentalno zdravlje osoba s autizmom i njihovih obitelji“

2)Edukativne radionice „Neurološki poremećaji kod osoba s autizmom“

3)Edukativne radionice „Prilagodba roditelja na novu životnu ulogu i na život osobe s autizmom u zajednici“,

 

3. VIKEND PROGRAMI „ODMOR SKRBNIKA“ .

 

Korisnici:

osobe s autizmom

roditelji/skrbnici i/ili članovi uže obitelji osoba s autizmom

dugotrajno nezaposlene osobe

 

Gdje?

Aktivnosti radionica za osobe s autizmom, radionica za roditelje/skrbnike i vikend programi „odmor skrbnika“ izvodit će se u sjedištu Udruge na adresi Ljudevita Posavskog 37, 10000 Zagreb, u stambenoj zajednici „Kuća za kućnu sreću“ na adresi Mostari 44, Vrbovečka Dubrava, i u stambenoj zajednici Sopnica na adresi Ivane Lang 9, Sopnica-Jelkovec.

 

Trajanje projekta:

1. lipnja 2014. – 31. svibnja 2017.

 

Trogodišnji program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.